
ენის სახელმწიფო დეპარტამენტი საზღვარგარეთ მცხოვრები ქართველებისთვის ონლაინ-რეჟიმში ქართული ენის სწავლებას გეგმავს.
ამის შესახებ "ინტერპრესნიუსს" ენის სახელმწიფო დეპარტამენტის თავმჯდომარე გიორგი ალიბეგაშვილმა განუცხადა.
"ემიგრაციაში დაიბადა და იზრდება თაობა, რომელსაც, სამწუხაროდ, წარმოდგენა არ აქვს არც ქართულ კულტურაზე და ენასაც ვერ ფლობენ. მიუხედავად იმისა, რომ ბევრგან არის საკვირაო სკოლები, ეს საკმარისი არ არის, რათა ჩვენმა მომავალმა თაობამ საზღარგარეთ ქართული ისწავლოს. ამიტომ, ჩვენ გვექნება ონლაინ რეჟიმში სწავლების კოორდინაცია, რომ ამა თუ იმ კონკრეტულ ქვეყანაში ჯგუფი შეიქმნას და მათ ქართული ენა კვალიფიციური სპეციალისტებისგან ისწავლონ", - განაცხადა ალიბეგაშვილმა.
ado.slave('adoceanadvertlinegeunlmntjrdq', {myMaster: 'PgucTgaQ7SKnYhRaD7PFweZcfc7lvwen1L7Fg.GU8Qv.67' });
რაც შეეხება იმას, თუ ვინ დააფინანსებს ონლაინ-კურსებს, ალიბეგაშვილი ფიქრობს, რომ სახელმწიფოს მხრიდან ამისთვის რესურსი გამოინახება, ასევე, შესაძლებელია, ეს კომერციული საქმიანობის ნაწილი იყოს.
შეგახსენებთ, სახელმწიფო ენის დეპარტამენტი, რომელსაც გიორგი ალიბეგაშვილი უხელმძღვანელებს და რომელიც რამდენიმე თვის წინ შეიქმნა, 2018 წლის ბიუჯეტიდან ნახევარი მილიონი ლარით დაფინანსდება.
მომავალი წლის ბიუჯეტის პროექტის მიხედვით, აღნიშნულ დეპარტამენტში მომუშავეთა რიცხოვნობა 15 კაცის შემადგენლობით არის განსაზღვრული. ამასთან, 500 ათასი ლარიდან 400 ათასი ლარი სწორედ შრომის ანაზღაურებაზეა გამოყოფილი.
ado.slave('adoceanadvertlinegeqkpsposojg', {myMaster: 'PgucTgaQ7SKnYhRaD7PFweZcfc7lvwen1L7Fg.GU8Qv.67' });
ado.slave('adoceanadvertlinegeqadeglrtrw', {myMaster: 'PgucTgaQ7SKnYhRaD7PFweZcfc7lvwen1L7Fg.GU8Qv.67' });
ado.slave('adoceanadvertlinegeqlloqjqltu', {myMaster: 'PgucTgaQ7SKnYhRaD7PFweZcfc7lvwen1L7Fg.GU8Qv.67' });
მომსახურე პერსონალისთვის ჩაის დატოვების ტრადიცია ინგლისში ჩაისახა და შემდეგ მთელს მსოფლიოს მოედო. მაგრამ საინტერესოა რატომ ტოვებს ზოგიერთი ადამიანი გულუხვ ჩაის, ზოგიერთი კი არა და რატომ ითვლება ზოგიერთ ქვეყანაში მომსახურების სფეროს პერსონალისთვის დამატებით ანაზღაურების მიცემა ცუდ ტონად?
ჩაის დატოვების ტრადიცია XVI საუკუნის ინგლისიდან მოდის. სწორედ მაშინ ინგლისელებს ჩაის სმის ტრადიციაც ჩამოუყალიბდათ და თუ სტუმრები ღამისთევით რჩებოდნენ, ფულს მასპინძლის მომსახურე პერსონალს უტოვებდნენ.
ჩაის დატოვების ფენომენი უკვე დიდი ხანია მკვეთრ ინტერესს იწვევს ეკონომისტებში: დამატებით ფულის გადახდა, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ამას კანონი არ გვავალდებულებს თითქოსდა ჩვენს ინტერესებს უნდა ეწინააღმდეგებოდეს.
თუ ბევრს მოგზაურობთ, შენიშნავდით, რომ ყველა ქვეყანაში ამ საკითხთან დაკავშირებით ინდივიდუალური წესებია შემუშავებული.
მაგალითად, ამერიკის შეერტებულ შტატებში ოფიციანტს მოსული ნაგრაშის 15-25%-ს უტოვებენ, ბრაზილიაში-10%-ს, შვედეთში კი-5-10%-ს.
ჩაის დატოვების კუტურა აღმოსავლეთში მკვეთრად განსხვავდება იმისგან რაც დამკვიდრებულია დასავლეთის ქვეყნებში. მაგალითისთვის ცხადი არ არის სიტუაცია იაპონიაში.
საყოველთაოდ მიღებული შეხედულება ასეთია: ამ ქვეყანაში ჩაის არ ტოვებენ. თუ წასვლისას ფულს მაგიდაზე დატოვებთ, დიდია ალბათობაა იმის, რომ მიმტანი დარჩენილი ხურდის დასაბრუნებლად უკან დაგედევნებათ.
"კვლევებმა აჩვენა, რომ ის ერები, რომლებიც ექსტროვერსიის შკალაზე მაღალ შეფასებას იღებენ, გაცილებით გულუხვ ჩაის ტოვებს"- აღნიშნავს კორნელის უნივერსიტეტის საზოგადოებრივი კვების მენეჯმენტის პროფესორი მაიკლ ლინი.
თუმცა, ეროვნული ხასიათის სპეციფიკური თავისებურებები ერთადერთი განმაპირობებელი ფაქტორი არ არის იმის თუ რატომ არის მიღებული ზოგიერთ ქვეყანაში გაწეული სამსახურისთვის მადლიერება ფულით გამოვხატოთ ზოგიერთში კი არა.
ამ შემთხვევაში განსაკუთრებულ როლს სოციალური ნორმები, ანაზღაურებას შორის სხვაობა და მომსახურებისთვის დამატებითი გადასახადის გადახდის ტრადიციაც თამაშობს.
დამატებითი ფულადი ანაზღაურების პრაქტიკა, რა თქმა უნდა, მნიშვნელოვნად დაკავშირებულია ეკონომიკასთან, თუმცა, პროფესორ ლინის მოსაზრებით, არსებობს სრულიად განსაზღვრული მიზეზი იმის თუ რატომ შეიძლება დავტოვოთ ჩაი.
ეს არის ან მომსახურე პერსონალის მოტივირება რათა მომავალში უკეთ მოგემსახურონ ან მადლობის ჟესტი სათანადოდ გაწეული მომსახურებისთვის, ან გარშემომყოფთაგან დაფასების მიღებაა.
თუმცა პროფესორი ლინის თქმით, უკანასკნელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ჩაის დატოვების ძირითადი მიზეზი უკვე არსებული წესების პატივისცემა და კრიტიკის თავიდან აცილებაა.
მკითხველის კომენტარები
(0)