5 ყოველდღიური პროდუქტი, რომელსაც 2050 წლისთვის გაქრობა ემუქრება- რა მიზეზის გამო ვეღარ შევძლებთ მათ მიღებას მომავალში?
გლობალური დათბობისა და კლიმატის ცვლილების გამო ბევრი პროდუქტი, რომელსაც ყოველდღიურად მოვიხმართ გადაშენების საფრთხის პირასაა.
1. ყავა
თუ თქვენი დილა ყავით იწყება და დღის განმავლობაშიც ბევრს სვამთ, გსურთ ნაკლები სიხშირით დალიოთ? მალე კლიმატის ცვლილება დაგეხმარებათ გადაწყვეტილების მიღებაში.
გლობალური დათბობის გამო წამყვანი ყავის კომპანიები, როგორიცაა ლავაზა და სტარბაქსი ასაჯაროებენ შესაძლო რისკებს, რამაც 2050 წლისათვის ყავის გაქრობა შეიძლება გამოიწვიოს.
ყავის მოპოვების ადგილებიდან 50 % აღარ იქნება ამ დროისათვის და მომხმარებლებისათვის ყავა გაძვირდება და თუ გლობალური დათბობის პროცესს რაიმე არ ეშველა, სავარაუდოა, რომ ერთი საუკუნის მერე ყავის მოპოვებ სავსებით შეუძლებელი გახდეს.
2. თაფლი
უკვე ყველასთვის ცნობილია, რომ ფუტკრები საფრთხეში არიან. ბევრი ფაქტორის ჩათვლით ერთ-ერთია გლობალური დათბობა, კვლევები აჩვენებს, რომ დიდი რაოდენობით CO2 გამოყოფა ამცირებს ყვავილების მტვერს, რითაც ფუტკრები იკვებებეიან. ისინი მალე მოკვდებიან, თუ სხვა საკვებს ვერ იპოვნიან.
3. ბრინჯი
ბრინჯის შემთხვევაში, მისი გადაშენების გარდა, არსებობს მასში არსებული სასარგებლო ნივთიერების გაქრობის შესაძლობლება. კვლევების მიხედვით, ადამიანებს, რომლებიც ხშირად მოიხმარენ საკვებად ბრინჯს, ჯანმრთელობის პრობლემები შეექმნებათ.
4. შოკოლადი
კაკაოს ხეები საფრთხეშია, რადგან მათ წვიმიანი დღეები და ტენიანი გარემო სჭირდება, კველევების თანახმად, კაკაოს მოსავალი ყოველწლიურად ერთი მილიონი ტონით იკლებს.
5. ხორბალი
კანზას უნივერსიტეტის კვლევით, ჩვენ ვართ რისკის ქვეშ დავკარდოთ დაახლოებით 1/4 ხორბლის მოსავალი, ყოველ ჯერზე, როცა ტემპერატურა იმატებს დაახლოებით მთელის 6 % ხორბალი ნადგურდება, ეს კი იმას ნიშნავს, რომ თუ ასე გაგრძელდა, ხორბლეულობა, პურის, ფუნთუშებისა და ნამცხვრების გამოცხობის საშუალება აღარ გვექნება.