წმენდს ორგანიზმს მავნე ნივთიერებებისგან და ავსებს სასარგებლო მინერალებით - რა არის მიკრომწვანილი და როგორ მოჰყავთ ის?
ადამიანებმა ბოლო დროს ბუნებრივად სუფთა და ჯანსაღი საკვების ძებნისას აღმოაჩინეს, რომ მიკრომწვანილი ჯანსაღი კვების ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი პროდუქტია.
წლების წინ ინტერნეტსივრცე იმაზე მსჯელობამ მოიცვა, თუ როგორი ჯანსაღი და სასარგებლოა მიკრომწვანილი და რომ მას უცხოეთშიც აქტიურად იყენებენ... ის ორგანიზმს მავნე ნივთიერებებისგან წმენდს და სასარგებლო ვიტამინებით და მინერალებით ავსებს.
ამ თემაზე Ambebi.ge-ს ბიოტექნოლოგი, ეკონომიკის დოქტორი, პროფესორი რუსუდან კვარაცხელია ესაუბრება.- რას წარმოადგენს მიკრომწვანილი, რომელიც ბოლო დროს კვების რაციონში სულ უფრო აქტიურად გამოიყენება?
- მიკრომწვანილი არის 2 ფოთლის დონეზე გაზრდილი მცენარე. ეს მხოლოდ იმ შემთხვევაში, როდესაც მიკრომწვანილი მოყვანილია ორგანულ ნიადაგზე და აუცილებლად მზეზე (და არა ხელოვნური განათების ქვეშ). პროდუქტი მდიდარია მიკრო და მაკროელემენტებით, ვიტამინებით, მშრალი ორგანული ნივთიერებებით, ქლოროფილით და ა.შ.
ორგანულ ნიადაგზე, ბიოლოგიურად სუფთა თესლებით მოყვანილი მიკრომწვანილი სავსეა ადამიანისათვის უმნიშვნელოვანესი ბიოენერგიით. ეს იმას ნიშნავს, რომ ასათვისებლად ორგანიზმი ენერგიას არათუ ხარჯავს, არამედ, პირიქით, მიკრომწვანილი ორგანიზმს იმ ბიოენერგიით, რაც მთელი სასიცოცხლო ციკლის მანძილზე, მასში განვითარებისათვისაა ჩადებული, თვითონ ამარაგებს. იმის გამო, რომ მიკრომწვანილი მხოლოდ 2 ფოთლის დონეზეა აღმოცენებული, მასში ჯერ კიდევ თითქმის სრულადაა შენარჩუნებული მოცემული ბიოენერგია. მიკრომწვანილში ყველა სასარგებლო ნივთიერება წარმოდგენილია კოლოიდური ფორმით, ანუ მათ ორგანიზმი სრულად შეითვისებს. მიკრომწვანილში დაახლოებით 40-ჯერ მეტია ყველა ის სასარგებლო თვისება, რაც დასრულებულ პროდუქტში.
ორგანულ ნიადაგზე მოყვანილ მიკრომწვანილში მეტად არის გამოხატული გემოვნური თვისებები, რაც კულინარიის კუთხით მნიშვნელოვანია.
- როგორ მიიღება მიკრომწვანილი?
- მის მისაღებად აუცილებელია გამოვიყენოთ ბიოლოგიურად სუფთა თესლები, რაც დასტურდება ბიოსერტიფიცირებით. სხვა შემთხვევაში, გეომეტრიული პროგრესიით იზრდება ის მავნე ზემოქმედება ორგანიზმზე, რაც შხამ-ქიმიკატებით დაბინძურებულ პროდუქტს თან სდევს. ბიოლოგიურად სუფთა თესლები უნდა დაითესოს ასევე სუფთა, ორგანულ ნიადაგზე, რათა პროდუქტში სრულად მოხდეს სასარგებლო ნივთიერებების კონცენტრირება, მშრალი ორგანული ნივთიერებების დაგროვება.
ასევე, აუცილებელია, მოვიყვანოთ მზეზე, რათა მასში ქლოროფილის შემცველობა მაღალი იყოს და ამავე დროს სრულყოფილი პროდუქტი მივიღოთ მზის ენერგიის შთანთქმით. ამრიგად, მის მოსაყვანად აუცილებელია შემდეგი: ბიოლოგიურად სუფთა თესლები, ორგანული ნიადაგი, მზის სხივები.
- რა ეტაპებს გადის, ვიდრე მიკრომწვანილად იქცევა, რა დრო სჭირდება?
- დათესვიდან 10-14 დღეში მზად არის. როგორც აღვნიშნე, აუცილებელია მზის სხივები და ორგანული ნიადაგი, ამ პირობებში მიკრომწვანილი გაზრდას 2 ფოთლის დონეზე ასწრებს - ეს კი უკვე მზა პროდუქტის ფაზაა. დეტალურად, თესვა-მოყვანის პროცესი ასეთია: მზადდება ორგანული ნიადაგი, განაწილდება დასათეს ყუთებში, განთავსდება სათბურის სივრცეში; დაახლოებით 30 გრ-ის ოდენობით თესლი ითესება საშუალო ზომის ყუთში; მოირწყვება კარგად და ყუთს დაეფარება თავსახური. აღნიშნული ფაქტი განაპირობებს თესლის გაღივებას ორგანულ ნიადაგში, რამდენიმე დღეში კი მის აღმოცენებას. აუცილებლად უნდა გაკონტროლდეს თავსახურის ახსნის პერიოდი. კერძოდ, თავსახურს ვხსნით ზუსტად იმ ეტაპზე, როდესაც აღმონაცენი უკვე მზად არის მზის სხივების მისაღებად. დაგვიანებული ახდა განაპირობებს მიკრომწვანილის ხარისხის ვარდნას, ისევე, როგორც არ შეიძლება ადრე ახსნა, რადგან სუსტი აღმონაცენი ვერ უძლებს ღია გარემო პირობებს. აღნიშნული პროცესის სიზუსტე განაპირობებს მიკრომწვანილის ღეროს სიძლიერეს, ფოთლის სიჯანსაღეს და მთლიან სტრუქტურას. ასევე, ყურადსაღებია მორწყვის პროცედურა, ზედმეტი მორწყვით ავადდება და იწყება ლპობის პროცესი. ასევე, არასწორი მორწყვით შეიძლება ფიზიკურად დაზიანდეს თესლი და აღმონაცენი. იხილეთ სრულად